Veelgestelde vragen aan Minitec maquettebouw

Als maquettebouwer krijg ik vaak dezelfde vragen. Soms wil men iets weten over maquettebouw of over het productieproces van een maquette en dan weer zijn er vragen, die betrekking hebben op de bedrijfsvoering van Minitec, bijvoorbeeld over de betalings- en levervoorwaarden van mijn maquetteatelier. Hieronder een lijst met veelgestelde vragen.

Welke informatie heeft Minitec nodig om een offerte te kunnen maken?

Deze vraag wordt beantwoord op de Kosten pagina van deze website. 

Heeft het verstrijken van de geldigheidsduur van een offerte gevolgen voor de prijs?

Offertes, waarin een geldigheidsduur wordt vermeld zijn bindend voor Minitec gedurende deze periode. Om deze reden en omdat bij een eenmanszaak de ruimte in de planning beperkt is, houd ik meestal een geldigheidsduur van maximaal twee weken aan. In de praktijk zal het verstrijken van de termijn echter zelden tot een prijsverhoging leiden, maar soms wel consequenties voor de levertijd hebben.

Kan de maquette ook worden geleverd?

Standaard levert Minitec af atelier, wat betekent dat u de maquette zelf dient op te halen. Indien u de maquette geleverd wilt hebben, kunt u dat bij de offerteaanvraag aangeven, zodat de kosten hiervoor in de prijsopgave kunnen worden opgenomen. U kunt ook in een later stadium aangeven, dat u dit graag wilt. Afhankelijk van de maat en het gewicht van de maquette wordt de meest efficiënte oplossing voor de levering van uw maquette gezocht. U ontvangt dan een aanvullende prijsopgave hiervoor.

Maakt Minitec ook maquettes voor klanten buiten de regio Zuid-Holland?

Jazeker, want het is meestal niet nodig om langs te komen op mijn atelier. De benodigde informatie kan naar Minitec gemaild worden en tussentijds  kunnen foto’s van de vorderingen aan uw maquette worden gemaild om u op de hoogte te houden.

Maakt uw maquettebureau ook 3D prints op basis van 3D tekeningen?

Nee, Minitec  is een traditioneel maquettebouwbedrijf, dat maquettes maakt met 2D tekeningen. Uiteraard zijn 3D tekeningen wel welkom, om snel inzicht te kunnen krijgen in uw project.

Mag ik tussentijds langskomen om de vorderingen te bekijken?

U kunt altijd een afspraak maken om uw maquette tijdens het productieproces te komen bekijken. Realiseert u zich echter wel, dat de eerste periode meestal veel achter de computer gewerkt wordt om het computergestuurd frezen van de diverse onderdelen voor te bereiden. Dit betekent, dat er dan nog niet veel te zien zal zijn.

Welke consequenties hebben tussentijdse wijzigingen?

Dat hangt ervan af of het betreffende onderdeel al (deels) gemaakt is. Wijzigingen kunnen dan eventueel tot extra kosten leiden. Ook kan het gevolgen hebben voor het uiterlijk van de maquette, omdat er bijvoorbeeld naden te zien zullen zijn. Bovendien kan de levertijd door wijzigingen langer worden. Echter, voor kleine wijzigingen zullen bij wijze van goodwill meestal geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Hoe lang duurt het om een maquette te maken?

Dat verschilt per maquette en dat zal dus per project moeten worden bekeken. Sommige eenvoudige maquettes kunnen in twee dagen worden gemaakt, terwijl gecompliceerde projecten wel een paar weken tot zelfs maanden in beslag kunnen nemen. Indien u de maquette voor een bepaalde tijd geleverd wilt hebben, vermeld dit dan altijd al bij uw offerteaanvraag. Mocht op dat moment blijken, dat uw project niet in de planning past, dan zal ik dit meteen aangeven, om te voorkomen dat u in de problemen komt. 

Kan ik een maquette laten maken met handmatige tekeningen, als ik niet over digitale informatie beschik?

Handmatig getekende tekeningen kunnen worden omgezet in digitale tekeningen, die vervolgens gebruikt kunnen worden om de maquette te maken. Als er  tekeningen ontbreken, zal eerst op locatie moeten worden bekeken of op basis van foto’s en opmeetwerk een maquette kan worden gemaakt.

Kan Minitec ook al een maquette maken, als het ontwerp nog niet helemaal af is?

Ja, niet alleen kan ik ook maquettes maken op basis van schetsen, maar omdat ik afgestudeerd architect ben (zie Over mij) kan ik ook met u meedenken tijdens de ontwerpfase van een project. 

Waarom moet er een aanbetaling worden gedaan?

Een maquette is een product op maat en dan is een aanbetaling gebruikelijk, omdat zo'n product niet kan worden doorverkocht aan een andere klant. De aanbetaling is een garantie, dat u ook het restbedrag gaat betalen en niet halverwege het productieproces van de opdracht afziet. Bovendien wordt er aan het begin van het project materiaal aangeschaft, waarmee uw maquette zal worden gemaakt. Het aanbetalingsbedrag mag wettelijk tot 50% van het totaalbedrag zijn. Minitec vraagt slechts 30%. U ontvangt hiervan een factuur. De werkzaamheden aan uw maquette zullen niet van start gaan, voordat deze is voldaan. 

Wat is de betalingstermijn?

De betalingstermijn van het restbedrag (het bedrag na aftrek van de aanbetaling) dient binnen veertien dagen na de factuurdatum te worden voldaan. Bedrijven ontvangen de factuur doorgaans binnen enkele dagen tot twee weken na oplevering van de maquette. Particuliere en buitenlandse klanten dienen het restbedrag bij of voor oplevering te voldoen. Indien zij niet in de gelegenheid zijn om langs te komen, worden duidelijke foto's van de maquette gemaild. De betalingstermijn staat altijd vermeld in de offerte.

Kan ik ook aanverwante producten zoals een acrylaat kap of koffer bij uw maquettebureau bestellen?

Indien u door Minitec een maquette laat maken, kunt u via mij een vitrine en/of flightcase bestellen. U betaalt dan de kosten van onze externe leverancier en eventuele vervoerskosten vooruit en ik zorg dat u het product tezamen met de maquette bij mijn atelier kunt afhalen. Voor deze service breng ik geen kosten in rekening. U dient het wel minimaal drie weken voor oplevering aan te geven, anders loopt u het risico, dat het niet op tijd klaar is. Voor het ondersteunen van de acrylaat kap krijgt de maquette een hardhouten opvangrand. Het interieur van een flightcase wordt van hardschuim gemaakt en dat wordt soms door Minitec zelf gedaan, bijvoorbeeld als het gaat om een maquette, die uit meerdere delen bestaat of geen kap heeft. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht, die van tevoren met u worden besproken.

Maakt Minitec ook voetstukken of onderstellen voor maquettes?

Nee, maar de maquettes worden wel van een nette afgewerkte rand voorzien, al dan niet met een opvangrand ter ondersteuning van een acrylaat kap. Onderstellen, voetstukken of tafels, waarin de maquette verzonken ligt, worden door andere bedrijven gemaakt, zoals meubelmakers of bedrijven die kunststof of metaal verkopen en bewerken. Een en ander is afhankelijk van uw smaak en van het interieur, waar de maquette zal komen te staan. U kunt een eigen ontwerp laten maken, maar er zijn ook standaardproducten te koop. Ik kan u hierbij wel adviseren en zal uiteraard ook een voorziening aan de maquette treffen voor het product van uw keuze, bijvoorbeeld om het voetstuk aan de maquette te bevestigen. Verder zal Minitec het bedrijf, dat een voetstuk, tafel of onderstel voor u maakt, natuurlijk voorzien van de benodigde gegevens omtrent de maquette. 

Gaat uw bedrijf discreet met mijn informatie om?

U kunt ervan op aan, dat er geen informatie over uw project aan derden wordt verstrekt, zonder dat u daarvoor uitdrukkelijk  toestemming heeft gegeven. Foto’s van de maquette van uw project kunnen wel gebruikt worden voor promotiedoeleinden, tenzij u van tevoren expliciet aangeeft, dit niet te willen. Daarbij wordt overigens geen privacygevoelige informatie vermeld, zoals de prijs van de maquette, particuliere adressen of namen van contactpersonen. Ook worden er geen foto’s van interieurs van privé woningen getoond.

Deze video van een maquette van het centrum van Dreumel is door een klant van Minitec op Youtube gezet.

Wilt u weten hoe de maquettes van Minitec zich onderscheiden?

Lees hier meer over de werkwijze van Minitec

Lees hier meer over de persoon achter Minitec